Zašto žene privlače „loši“ momci?

Šta treba da znate o njima

Opčinjenost neuhvatljivim muškarcem često je prepreka za sreću u ljubavi. Pojedinim ženama draži su snovi o neosvojivom muškarcu, nego stvaran život i svakodnevno deljenje ljubavi i izazova sa realnim partnerom

On je dobar, kulturan, vredan, emotivan, ima lepe manire, dobro izgleda i posvećen je svojoj lepšoj polovini… Zvuči kao savršen muškarac, kojeg bi poželela svaka žena. Ipak, činjenica je da veliki broj dama oseća odbojnost prema ovakvom opisu, takvog smatra dosadnim i emotivno se vezuje za „lošeg” (po nju) izabranika – takozvanog gospodina Zverku.

Dobar deo zapleta popularne TV serije „Seks i grad” sveo se na to da glavna junakinja Keri ima ljubavne probleme i odbija savršene muškarce poput Ejdena, prolazi kroz patnje i razočaranja u nameri da promeni i osvoji sebičnog, samoživog i nedostižnog Zverku, koji odbija da se emotivno veže, a sklon je i prevarama. Postavlja se pitanje zbog čega mnoge žene danas maštaju o princu na belom konju, koji je upakovan u omot lošeg momka, dok dobrice gotovo da i ne dobijaju šansu?

Decenijama se u popularnoj kulturi nameće izgled poželjnog muškarca – zgodan i uspešan, koji ima svoje mane, ali će zato „pravoj ženi“ poći za rukom da ga promeni, „ukroti“ i izvuče ono najbolje iz njega. Međutim, u praksi to izgleda sasvim drugačije…

Idealizacija Zverke kao fatalnog muškarca dovodi do toga da se žena neprestano spotiče o isti kamen. Istovremeno, čovek za kojeg ona misli da je „ljubav njenog života“ će je bez problema povređivati, često toga neće biti ni svestan ili mu to jednostavno neće biti važno.

Takođe, već dugo dominira opšteprihvaćeno mišljenje da su sve velike ljubavi turbulentne, pune uspona i padova, spajanja i razdvajanja, suza i bola, pa žene zbog toga dodatno idealizuju samodestruktivnu vezu. Naravno, ovo nije prava ljubav, jer je za nju potrebno da oba partnera osete magiju u vezi, budu spremni za kompromise i da lične želje stave u drugi plan.

I pored svega, mnoge dame ipak biraju nedefinisani odnos sa neuhvatljivim muškarcem i tako godinama propuštaju dobre momke. Čak i ako nekim slučajem ostvare kakvu-takvu vezu sa nedostižnim, pojave se pravi problemi. Ukoliko vam se pogled zadrži na preslatkim dečijim licima ili spomenete da vam se već treća drugarica udaje, on menja temu! Ne želi da priča o zajedničkoj budućnosti, dugoročnim planovima, tako da partnerka ne zna u potpunosti šta on misli i oseća.

– U periodu kada mlade devojke počinju da izgrađuju svoj odnos prema muškarcima, gospodin Zverka je često prva stepenica upoznavanja sa sopstvenom ženstvenošću – objašnjava psiholog Maja Mandić Marković i dodaje da je sasvim normalno da se u tinejdžerskom pa i malo kasnijem uzrastu, zaljubljujemo u ovakav tip muškarca.

Nedostižan muškarac daje malo informacija o sebi, obično je emotivno zatvoren, provokativan i to ostavlja dosta prostora da nedostatak konkretnog, zamenimo svojim snovima, maštom, iluzijama i projekcijama, objašnjava sagovornica „Života plus“.

– S obzirom na to da nam ovakvi muškarci stalno izmiču, to samo pothranjuje iracionalnu sliku o njima koju smo stvorile. Mnoge žene ih smatraju krupnim zalogajem, imaju želju da ih ukrote, pa da oni zatim sami požele da se skrase, baš pored njih. Međutim, u praksi to ide znatno teže.

Žena koja je u vezi sa neuhvatljivim muškarcem grčevito se bori da vezu učini čvršćom, a on da po svaku cenu sačuva svoju samostalnost?

– Neuhvatljivi muškarci su često narcisoidni i egocentrični. Žele da dobiju divljenje i da sve bude podređeno njihovom rasporedu i potrebama. Uzimaju kada njima odgovara i koliko im je potrebno, ali daju veoma malo i pod svojim uslovima.

Opšteprihvaćen stav je da takozvani nedostižni muškarci imaju strah od vezivanja?

– Partner koga izaberemo je, na mnogo nivoa, naše ogledalo. Mi nesvesno biramo jedni druge. Žena koja zaista želi da se skrasi, zaljubljuje se u muškarca koji ima istu takvu potrebu i potencijal da bude veran, privržen i postojan u vezi. Žene koje biraju „neuhvatljive“ muškarce i same imaju problem vezivanja i stupanja u stabilne veze. Kao što su neuhvatljivi muškarci, u suštini, uplašeni i nesigurni dečaci, tako su i žene koje biraju ovakav tip i dalje nezrele žene. To su devojčice koje vole da se igraju, osvajaju, dokazuju, nadmeću, potrebne su im dramatične situacije i dramatična osećanja da bi to nazvale ljubavlju. Nisu sigurne u sebe, svoje kvalitete i ženstvenost. Ponekad su to tatine devojčice koje ne žele da prihvate da budu nalik mami ili da ponove njenu sudbinu i način života. Ponekad su to žene kojima su i dalje draži snovi o neosvojivim muškarcu od stvarnog života i svakodnevnog deljenja ljubavi i izazova sa pravim životnim partnerom – konstatuje sagovornica „Života plus“.

Žene koje se stalno zaljubljuju u ovakav tip muškarca, zapravo beže od stvarnog života, dubljih emotivnih odnosa i partnerske veze. Na nesvesnom nivou, sklonije su da prihvate romantičnu ljubav, stalnu igru pojavljivanja i nestajanja, oduševljenja i očajanja, pa i patnju koju to sa sobom nosi, nego da pogledaju činjenicama u oči, zaključuje psiholog Maja Mandić Marković.

Za kraj, trebalo bi i naglasiti da nijedan muškarac nije sam po sebi Zverka. Zverkom ga pravi osoba koja se u njega zaljubi, dok on za nju uopšte ne mari. Samo žena svesna svojih kvaliteta može lako da se izvuče iz ovakve situacije, da postavi granice, ne dozvoli da je bilo ko ponižava i okrene se čoveku koji zaista zaslužuje njenu ljubav.

TRAUME IZ DETINJSTVA

Neuhvatljivi muškaraci obično imaju neke traume koje su ukorenjene u odnosu sa majkom ili braku roditelja. Često imaju doživljaj da su bili odbačeni ili da nikada nisu bili dovoljno dobri svojim majkama ili roditeljima, koji su se razveli. Na izvestan način, oni emotivno nisu odrasli, nisu stekli zrelost, sigurnost i iskustvo muškog identiteta. To je dobar razlog da se kriju iza mačo fasade i stupaju u površne odnose, ali ne i u dublje veze.

SUJETNI I PRKOSNI NAJPRIVLAČNIJI

Istraživanja jednog američkog univerziteta su pokazala da žene uglavnom ne privlače nasmejani, srećni i muškarci simpatičnog izgleda. U ovom istraživanju koje je prikazalo fotografije muškaraca sa različitim izrazima lica, žene su birale one ponosne, prkosne i sujetne. Čini se da su „loši“ momci posebno na ceni u Srbiji, jer naše žene često veću šansu daju upravo „balkanskim mačo tipovima”, nego običnim i finim mladićima, s kojima ne bi imale nikakvih problema u partnerskim odnosima.

(Novosti)

Share this post: