Zdravlja nikad dosta: Recept za zdravu ishranu vas i vaše dece

Post je put do zdravlja?

Iako svakodnevno slušamo kako se trebamo hraniti zdravo, većina i dalje to ne čini ili ne zna kako zapravo treba da se hrani zdravo. Zato vam u ovom tekstu donosimo ekskluzivne savete za zdrave navike i način ishrane.

Kako se hraniti zdravo?

Savetujemo vas da jedete opušteno i da polako žvaćete hranu. Nikada ne jedite na brzinu niti u hodu.

– U toku dana obavezno imajte tri do pet obroka, ne preskačite ih. Neka vam pređe u naviku da imate doručak u isto vreme i to između 8 i 9 sati, a večera neka vam bude najkasnije u 19 sati.

– Trudite se da izbegavate stres, jer stres ometa pravilan proces varenja.

– Trudite se da pripremate hranu na način kako ćete sačuvati što više hranljive vrednosti.

– Tokom dana uzimajte što više tečnosti i do dva litra na dan.

– Obavezno imajte međuobroke koji će se sastojati od dosta povrća i voća.

Nakon obroka ne idite na spavanje nego budite aktivni.

Nemojte jesti pohovanu i prženu hranu, jer je niskokvalitetna i veoma kalorična. Povrće kuvajte i grilujte, jer ćete na taj način sačuvati hranljive sastojke. Jedite musli ili pahulje sa jogurtom umesto nekog sendviča, a ukoliko volite sendvič za doručak spremite ga sa salatom i sirom.

Da bi se zdravo hranili i na pravilan način, odvojte dovoljno vremena za kuvanje. Opredelite se za hranu koja je biljnog porekla, bez aditiva i štetnih sastojaka, jer tako ćete sačuvati svoju jetru i bubrege.

Nikada se nemojte prejedati nego uzimajte manje količine hrane, da ne bi opteretili sistem za varenje.Ukoliko vas obuzme napad gladi, a dobro ste prethodno jeli, sačekajte dvadesetak minuta, jer je moguće da će osećaj gladi nestati.

Najvažnije namirnice – osnova zdrave ishrane

maslinovo uljejako zdravo i snabdeva organizam esencijalnim masnim kiselina, koje su neophodne da zaštite srce i krvne sudove a i jak je antioksidant.

koštunjavo voćeorasi, lešnici i bademi su bogati dijetalnim vlaknima i vitaminom E, bitni su jer smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

plava ribaima u sebi omega 3 masne kiseline i vitamin D.

nemasni jogurt  ima u sebi kalcijum i vitamin D

integralne žitaricebogate dijetalnim vlaknima

povrće a naročito karfiol, kupus, prokelj, brokoli i paradajz jer sadrže pregršt vitamina i minerala i antioksidanata.

voćeposebno jabuke, limun, pomorandže i šumsko voće zbog velike koncentracije vitamina C.

crna čokolada preporučuje se da se jede u manjim količinama, ima jake antioksidante i jača imuni sistem.

Jedite umereno, redovno i zdravo i time ćete obezbediti sebi dug i kvalitetan život.

(Dnevne.rs)

Share this post: